Calificarea angajaților din industrie și servicii - Un pas înainte

CEC

 

CEC este un cadru european de referinta care stabileste corespondente intre sistemele nationale de calificari si are rolul unui instrument de traducere care face calificarile mai transparente si mai usor de inteles in tari si sisteme diferite din Europa.

 

Cadrul are doua obiective principale: promovarea mobilitatii cetatenilor si facilitarea invatarii de-a lungul vietii. Recomandarea a intrat in vigoare in mod oficial in luna aprilie 2008. Aceasta stabileste anul 2010 ca termen limita pana la care tarile pot stabili corespondente intre sistemele nationale de calificari si CEC, iar anul 2012 reprezinta termenul limita pentru includerea in certificatele de calificare individuale a unei referiri clare la nivelul CEC corespunzator.

 

In acest mod, CEC va corela sistemele si cadrele nationale de calificari din diferite tari in cadrul unei referinte europene comune: cele opt niveluri de referinta ale CEC. Nivelurile acopera intreaga gama de calificari, de la calificari de baza (nivelul 1, de exemplu diploma de absolvire a scolii) la calificari avansate (nivelul 8, de exemplu un doctorat). Fiind un instrument destinat promovarii invatarii de-a lungul vietii, CEC cuprinde toate nivelurile de calificari obtinute in cadrul educatiei si formarii generale, profesionale si universitare. In plus, cadrul abordeaza calificarile obtinute pe durata educatiei si formarii initiale si continue.

 

Click pentru detalii...